Vilken resa till Den Gamle By!IMG_6019 (2) Vi är precis hemkomna från en tredagarsresa till Danmark fyllda av nya intryck. Kulturhistoriska avdelningen, nästan 45 personer, har främst besökt friluftsmuseet Den Gamle By. Vi fick ett varmt, trevligt och professionellt bemötande av våra danska kollegor som med stor gästvänlighet visade oss runt på museet och berättande om deras verksamhet.

Vi tittade särskilt på Den Gamle Bys miljöer från 1970-talet som bland annat består av bostäder, mataffär, tidstypiska butiker och verksamheter för olika samhällsfunktioner (som t.ex. en gynekologmottagning!).

Vi tittade särskilt på Den Gamle Bys kvarter från 1970-talet som består av bostäder, tidstypiska butiker och verksamheter för olika samhällsfunktioner. Här: LP-skivor i TV- och radiobutiken, ett kök i en lägenhet, gynekologmottagning och mataffären.

Varje enhet fick specialvisningar inom sina ansvarsområden. Antikvariska enheten fick titta in bakom kulisserna, -hos museets hantverkare.

Varje enhet fick specialvisningar inom sina ansvarsområden. Antikvariska enheten fick titta in bakom kulisserna, -hos museets hantverkare.

Mer från hantverkarnas tillhåll, -en kranbalksåg eller kransåg.

Mer från hantverkarnas tillhåll, -en kranbalksåg eller kransåg.

Självfallet höll vi ögonen öppna efter smarta lösningar för nutida behov som smälter bra in. Här är några som jag lade märke till: "endast personal"- skylt, en lapp från ett fiktivt barn som uppmanar till interaktiv lek, en alternativ hasp som inte går att öppna, brädor över rännstenen framför portar och gränder för att minimera snubbelrisken och en flugfångare på fasaden utanför bageriet för att fånga in sockersugna getingar.

Självfallet höll vi ögonen öppna efter smarta lösningar för nutida behov som smälter bra in. Här är några som jag lade märke till: “endast personal”- skylt, en lapp från ett fiktivt barn som uppmanar till interaktiv lek, en alternativ hasp som inte går att öppna, brädor över rännstenen framför portar och gränder för att minimera snubbelrisken och en flugfångare på fasaden utanför bageriet för att fånga in sockersugna getingar.

En stor eloge till resekommittén som sammanställde resplan och program som passade alla. Tack Gunilla, Kerstin och Sarah!

/SandraKommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *