Upptäck Skansen på DigitaltMuseum

Förra veckan bytte Skansens hemsida webbdesign till en ljusare och mer servicevänlig version. I samband med det lade vi till en ingång till Digitalt Museum direkt från den egna hemsida. Var ligger länken, vad är DigitaltMuseum, vad gör Skansen där, och hur kan du som gäst använda sidan?

Veckans blogginlägg är en snabbkurs i att hitta och använda Skansens material på DigitaltMuseum.

DigitaltMuseum är en portal där svenska och norska museer publicerar delar av sina samlingar, med text och bild. Idag är ungefär 2,4 miljoner objekt publicerade, av dessa finns ungefär 1,200 objekt på Skansen. Idag är det främst föremål, i framtiden kommer vi även att publicera fotografier, filmer och byggnader.

Klicka på bilden för att se den i ett större format.

DigitaltMuseums hemsida. Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Så här skriver KulturIt som utvecklar portalen: ”DigitaltMuseum gör nu museernas samlingar enkelt tillgängliga för alla intresserade, oberoende av tid och plats. Målet är att samlingarna lättare ska kunna användas för till exempel studier, undervisning och bildsökning.”

Så här ser Skansens egen sida ut på DigitaltMuseum. Härifrån kan du nå allt som vi hittills har publicerat. Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Så här ser Skansens egen sida ut på DigitaltMuseum. Härifrån kan du nå allt som vi hittills har publicerat. Klicka på bilden för att se den i ett större format.

DigitaltMuseum är mer än bara en söktjänst. Alla är välkomna att kommentera och hjälpa museerna att samla och skapa mer kunskap om objekt och bilder. Många bilder är dessutom upphovsrättsfria och kan användas fritt. (Rättigheterna står under varje bild, så det är lättat se hur man får lov att använda bilderna.) Det går också att skapa mappar, både museer och vi som jobbar på museerna använder mappfunktionen flitigt. Ibland för att samla objekt som man vill jämföra, inspireras av, komma ihåg eller berätta om. Det kan alla som skapar en egen sida göra, och där kan man välja om man vill dela sin mapp med andra.

Från Skansens hemsida nås DigitaltMuseum via kategorin Hus & Hantverk. Självfallet går det också bra att gå in på DigitaltMuseum direkt på www.digitaltmuseum.se. Klicka på bilden för att se ett större format.

Från Skansens hemsida nås DigitaltMuseum via kategorin Hus & Hantverk. Självfallet går det också bra att gå in på DigitaltMuseum direkt på www.digitaltmuseum.se. Klicka på bilden för att se ett större format.

Börja utforska och leta i Skansens material på DigitaltMuseum redan idag! Inspireras av vad andra museer har publicerat, titta på utställningar och skapa en egen sida. Och framför allt: hjälp oss veta mer om historien! Tveka inte att kommentera och skapa höjdpunkter. Gilla och berätta vilka saker du tycker är mest intressanta eller spännande.

Om du vill ha ytterligare inspiration eller vill veta när något nytt och roligt hänt på DigitaltMuseum, -gilla deras facebooksida!

Klicka direkt på bilden för att komma till DigitaltMuseums facebooksida.

Klicka direkt på bilden för att komma till DigitaltMuseums facebooksida.

/Sandra

2 reaktion på “Upptäck Skansen på DigitaltMuseum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *