Fotograferingen avslutad!Sista bilden

Idag tog vår fotograf Tomas Wiedersheim-Paul inventeringens sista bilden i Skogaholms herrgårds köksflygel. Det var med lätta steg som Tomas och jag gick över gårdsplanen i höstsolen när arbetsdagen närmade sig sitt slut.

Nu har vi fotograferat alla föremål i byggnaden, och det var inte lite det. Sist ut blev det gustavianska skänkskåpet i Tjänstefolkets matsal. Det är mycket jobb bakom en sån här stor inventeringsinsats. Först ska allt identifieras, synas, rengöras, fotograferas, ställas tillbaka och sedan beskrivas i föremålsdatabasen. Nedan ser ni några bilder från månaden som gått. Bland annat hur trångt och knepigt det kan vara när man vill fotografera på plats i husen där föremålen finns. Överst till höger står Zingoalla och går igenom föremål från Husmamsellens kammare, identifierar dem, checkar av mot inventarielistor och förser dem med ID-lappar. ID-lapparna syns på bilden där med keramikfat. Här har de precis plockats ned från sin tallrikshylla och identifierats. På lapparna skriver vi föremålets identifikationsnummer, om det ingår i en grupp eller inte, de negativnummer på fotografierna som tas och lite mer. Det är väldigt lärorikt att få komma så här nära föremål och syna dem på nära håll. Det är ett måste för att vi ska kunna beskriva dem så bra som möjligt i vår databas. Märkningen på kakmåttet i koppar ser man till exempel inte när den vanligtvis är fastsurrad på sin plats på köksväggen. Vacker, eller hur?!

Foto: Teddy Hallingström och Sandra Åberg

Foto: Teddy Hallingström och Sandra Åberg

Nu återstår arbetet som sker inne vid våra ordinarie arbetsplatser -framför datorn. Det ska både göras bildbearbetningar, kopplas bilder till föremålsdatabasen och uppdateringar av digitala register och föremålsposter. Det är i god tid, för det börjar bli riktigt kallt i de kulturhistoriska husen utan en levande brasa att värma sig framför. Vi tackar alla som kommit förbi och hälsat på! Det har varit riktigt roligt att träffa våra gäster på plats. Fortsätt besök våra miljöer, hitta till de hus som är öppna och njut av brasorna som brinner både i ugnar och spisar!

/Sandra

 Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *