Dags att börja tänka på julen?

Det är passande väder för att sitta inomhus med en kopp te. Sommaren känns långt bort och det är perfekt för att börja planera julen!

Ja, så här dags på året är julförberedelserna redan igång på Skansen. Planeringen sträcker sig över hela året och det finns en särskilt tillsatt arbetsgrupp just för detta. I Julgruppens direktiv står det:

Julfirandet på Skansen är en obruten tradition sedan 1891. Skansens jul gestaltar bilder av och levandegör julfirandet från olika tider samt olika geografiska och sociala miljöer. Vi erbjuder en variation av upplevelser av alla sinnen med marknad, berättande och aktiviteter som man kan ta del av eller delta i.

I hus och gårdar förbereds och firas jul från den 29e nov – 6e januari. Vi på antikvariska enheten ansvarar främst för alla de föremål som används i samband med detta, i nära samarbete med övriga enheter på avdelningen. Förra året testade vi att använda äldre julgranfötter i metall i de hus där vi visar julgranar. Det gick förvånansvärt bra och vi bestämde oss för att ta in några julgransfötter i samlingen. Julgransfötterna är nu katalogiserade, fotograferade och publicerade på DigitaltMuseum och redo att användas.

Om jag får säga det själv, så var julgransfötterna snyggare förr! Det här är min favorit. Titta in på de andra julgransfötterna och se vad du tycker.

Julgransfot i plåt, i form av en femuddig stjärna. Cylinderformat fäste med tre skruvar. På en av stjärnans uddar en tratt för påfyllning av vatten. I Åhlén & Holms katalog från år 1917 säljs denna typ av julgransfot till ett pris av 4 kr och 95 öre. Det finns uppgifter om att man kunde köpa stjärnan så sent som 1927.

Julgransfot i plåt, i form av en femuddig stjärna. Cylinderformat fäste med tre skruvar. På en av stjärnans uddar en tratt för påfyllning av vatten. I Åhlén & Holms katalog från år 1917 säljs denna typ av julgransfot till ett pris av 4 kr och 95 öre. Det finns uppgifter om att man kunde köpa stjärnan så sent som 1927. Foto: Tomas Wiedersheim-Paul

/Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *